واعظانی که مدیر می شوند
منبع: پیک ایران
روز نت “روز” ، امید معماریان : با انتصاب محمد جواد حاج علی اکبری به سمت معاونت رییس جمهوری ورییس سازمان ملی جوانان حضور نظامیان در دولت، قوت بیشتری پیدا کرد.
آخرین مسئولیت حجت الاسلام علی اکبری روحانی ۴۱ ساله ای که از نزدیکترین مبلغان مذهبی واز شاگردان آیت ا لله خامنه ای، آیت الله بهجت وآیت الله جوادی آملی است، نماینده رهبر انقلاب در اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان بوده است که درمقام مقایسه، فاصله بسیاری با معاونت رییس جمهوری دارد.
به این ترتیب یکی از حساس ترین و کلیدی ترین بخش های دولت که طی روزهای گذشته کمتر ازآن سخن می رفت، به مداحی سپرده شد که در سوابق خود دارای ۲۲ اثر صوتی با نام کلید های خوشبختی و سیاحت جمال است.
به اعتقاد کارشناسان با توجه به کارکردهای مطالعاتی و تحقیقاتی سازمان ملی جوانان که نقش هماهنگ کننده بین دستگاه های مختلف را به عهده دارد، فرد مطلوب برای سازمان ملی جوانان کسی است که سابقه مدیریتی قدرتمندی داشته باشند. تا از یک سو بتوانند به تعامل با دستگاه ها و وزارتخانه هایی که معمولا در ایران، به صورت جزایر جدا از هم فعالیت می کنند بپردازد واز سوی دیگربا قدرت کارشناسی خود مجموعه دستگاه های فرهنگی و سیاستگزاری را برای اعمال تغییرات برنامه ای و رویکردی در حوزه مسائل جوانان متقاعد کند. ویژگی که کمترین اثری از آن در سوابق مدیر جدید این سازمان ملی دیده نمی شود.
علی اکبری درحالی به برج مهسا درخیابان جردن قدم خواهد گذاشت وعنوان معاون ریاست جمهوری را ۱۴ طبقه با خود بالا خواهد بردکه پیش از این هیچگاه در دولت سابقه فعالیت نداشته است و مجموعه مدیریت های او در حد عضویت در هیات امنای چند سازمان از جمله هيئت امناي جمعيت دفاع از ملت فلسطين و هيئت امناي بنياد نهجالبلاغه بوده است. عضویت در هیات امناهم معمولا افتخاری است و سابقه مدیریتی محسوب نمی شود. اگرچه در اعلام سوابق وی تلاش شده است، به مانند اتفاقی که برای دیگر اعضای کابینه افتاد، اندکی سوابق چرب و نرم تر لحاظ شود. به همین جهت عضویت در هیات امنای دو موسسه یاد شده درسوابق وی به عنوان ” جامعيت در ابعاد علمي، فرهنگي و سياسي ” یاد شده است.
اهمیت سازمان ملی جوانان
سازمان ملی جوانان از آن رو مورد توجه محافظه کاران بوده است که بیش از ۶۰ درصد از جامعه ایرانی را افراد زیر۲۹ سال تشکیل می دهد و بودجه میلیاردی سازمان ملی جوانان می تواند هوادارانی را برای دولت به همراه بیاورد. کاری که در دولت خاتمی از آن پرهیز شد.
در واقع هنگامی که خاتمی در سال ۷۶ به کاخ ریاست جمهوری پا گذاشت، 5 سال صبرکرد تا علی رغم همه فشارهای هوادارانش به تعویض دکتر مرتضی میرباقری رییس محافظه کار سازمان اقدام کند. مردی که شهره به ارائه آمارهایی بود که غالبا در صحت آن تردیدهایی وجود داشت. میرباقری آن هنگام که به فعالیت در شورای عالی جوانان پرداخت، دستانی تهی داشت. هنگامی که شورای عالی جوانان، تبدیل به مرکزو سپس تبدیل به سازمان ملی جوانان شد هم با توجه به اینکه دولت در اختیار اصلاح طلب ها بود و هم اعتمادی به رویکردهایش وجود نداشت، از مدیریتش طرفی نبست.
پس از آن نوبت رحیم عبادی بود که جایگزین میرباقری آرام شودکه روابط نزدیکی با بیت رهبری داشت. عبادی که پیش ازآن در معاونت پرورشی آموزش مشغول به کار بو،د با حذف آن معاونت عملا یکی از ناکارآمدترین واحد های آموزش و پرورش را واگذاشت وسپس با فشار سیاسی جبهه مشارکت به این سازمان فرستاده شد. حضور عبادی در سازمان ملی جوانان و نزدیکی که وی با اصلاح طلبان داشت، حساسیت های بسیاری در محافظه کاران برانگیخت، به نحوی که موضوعات مربوط به سازمان ملی جوانان یکی از محورهای ثابت ستون نویسان روزنامه های راست گرابود. آنان معتقد بودند عبادی سازمان ملی جوانان را به اردوگاه اصلاح طلبان تبدیل کرده است. ارائه الگوهای غلط واختلاط دختران و پسران و موضوعاتی از این دست نیز همواره از جمله مباحثی بود که عبادی را زیر ذره بین راستگرایان مجلس هفتم می فرستاد.
عبادی در آخرین بودجه ای که مجلس اصلاح طلب به تصویب رساند، تلاش کرد برای اینکه اعتبار خالص تری برای جوانان جذب شود بودجه های بسیج و دستگاه های مشابه را از سیاهه بودجه سازمان حذف و آن را به به بخش های غیردولتی و از جمله تشکل های غیردولتی جوانان تزریق کند. همین موضوع بود که محافظه کاران خشمگین را برای تحقیق و تفحص از سازمان ملی جوانان برانگیخت. تحقیقی که به مانند شمشیر داموکلس بر فرق این سازمان فرود آمد و بعد از آمدن مجلس هفتم آن را در یک محافظه کاری ملایم فرو برد تا اهمیت پرمخاطب ترین سازمان کشور بیش از پیش مشخص شود.
اگر در زمان میرباقری این بسیج بود که حلقه اتصال مدیریت سازمان به بخشی از جامعه جوان را تشکیل می داد، در دوران عبادی تشکل های غیردولتی جوانان و دفتر تحکیم وحدت بودند که به ایفای چنین نقشی پرداختند. اگر چه عبادی هیچگاه اهمیت تشکل های مذهبی را نادیده نگرفت. اما جالب آنکه در دوران هر دو مدیر،به دلیل پراکندگی برنامه ای وزارت خانه های مختلف، توفیق چندانی نصیب مدیران سازمان در جهت استفاده از ظرفیت های خالی و متناسب برای جوانان کشور نشد. اگر چه حضور عبادی وهماهنگی او با وزرای دولت خاتمی دست او را برای اعمال برخی برنامه ها بازگذاشت و دو سال پرکار را برایش به همراه آورد.
در چنین شرایطی بعد از میرباقری، مدیری که اعتقادی به درگیرکردن سازمان ملی جوانان در کارهای اجرایی نداشت و دل در گرو فعالیت های تحقیقاتی سپرده بود و رحیم عبادی که از تن دادن به فعالیت های تبلیغاتی و نمایشی و اجرایی نیز شانه خالی نمی کرد، اینک مدیری بر مسند سازمان ملی جوانان قرار می گیرد تا با اتصال حلقه بسیج به منابع سازمان، عملا به حمایت از شبکه سراسری نیروهای حامی رییس جمهوری بپیوندد و در هماهنگی با وزارت ارشاد و وزارت علوم شبکه واحدی از رویکردهای مذهبی نو که به دامن زدن هیجانات مذهبی اقدام می کند، برای جوانان ایرانی به ارمغان بیاورد.
سوابق معاون رییس جمهور
علی اکبری رئيس سابق اداره فرهنگى ستاد مشترك سپاه پاسداران، علاوه برسوابق افتخاری، مداحی چیره دست وواعظی مورد توجه است. به نحوی که لباس امام جمعه نمونه را در مقام امام جمعه شهر دماوند به تن وی پوشانده و ریاست حوزه علمیه امام صادق(ع) را برایش به همراه آورده است. این کارشناس ارشد فقه وحقوق اسلامی، آشنایی با زبان انگلیسی و عربی را در سوابقی که از خود منتشر ساخته، مورد توجه قرارداده است.
رئیس واعظ سازمان ملی جوانان، ۶ کتاب منتشر کرده است که به عنوان “موضوعات مورد نیاز نوجوانان وجوانان” از آن یاد شده است. از جمله کتاب”مطلع عشق” که مجموعه ای از توصیه های رهبر انقلاب به زوج های جوان است. سفر به 26 مرکز استان وحدود ۱۰۰شهرستان در طول ۵ سال گذشته برای “دیدار صمیمانه با جوانان و نوجوانان” از دیگر سوابق درخشان این واعظ روحانی برای در اختیار گرفتن ریاست سازمان ملی جوانان اعلام شده است. از جمله دیگر فعالیت های وی می توان به راه اندازی صندوق همراز به عنوان پل ارتباط مستقیم دانش آموزان با نماینده مقام رهبری اشاره کرد.
حکم رییس جمهوری وانتخاب از میان یک لایه
دکتر احمدی نژاد رییس جمهوری منتخب نیز در حکم خود ویژگی های تدین، تعهد، مراتب علمی و تجربیات مفید و روحیه جوانگرایی را از دلایل انتصاب علی اکبری به سمت معاونت ریاست جمهموری برمی شمرد ومی افزاید:” جوانان سرمايه اصلي كشورند، تدين ، كارآمدي ، نشاط و موفقيت جوانان عزيز درهمه عرصههاي فرهنگي ، علمي ، تحقيقاتي ، ورزشي ، موقع شناسي وحضور فعال آنان در عرصههاي مختلف به منظور دفاع از ارزشها و آرمانها، حيات و تعالي ملت بزرگ ايران راتضمين ميكند.”
درادامه این حکم امده است:” بيشك بايد فرصتهاي مناسب براي بروز خلاقيتها و استعدادهاي جوانان عزيز فراهم آورد و با تمهيد زمينههاي مشاركت، از فكر و انديشه خلاق آنان در جهت رفع مشكلات موجود و گسترش عدالت، مهرورزي خدمت به بندگان خدا و تعالي مادي ومعنوي كشور بهره جست .”
البته مشخص نیست مواردی که احمدی نژاد به آن اشاره می کند وبه لحاظ شمول فعالیت چندین وزارتخانه را در بر می گیرد، چگونه در قامت مدیری که انتخاب کرده است می گنجد.
درهمین زمینه عماد افروغ رییس کمیسیون فرهنگی مجلس که از منتقدان عزل و نصب های رییس جمهوری به شمار می رود در پاسخ به سوالی كه آيا عزل و نصب ها مبين كابينه ۷۰ ميليونى و از ميان اقشار مختلف
جامعه ،يا از ميان قشر خاصى از جامعه است ؟ گفته است:” كابينه معرفى شده معرف يك لايه از جامعه است. حال آن كه آقاى احمدى نژاد گفته است كه از تمام ظرفيت ها براى تحقق شايسته سالارى استفاده خواهد كرد.
در آخر این حکم به صورت بسیار کمرنگی آمده است:” ضمنا از خدمات جناب آقاي رحيم عبادي تشكر و قدرداني ميكنم.” تا نشان داده شود که ناراحتی محافظه کاران از مدیریت قبلی حتی در اعطای حکم و ادبیات تشریفاتی آن نیز دور از توجه نمی ماند.
مدیر بی کارنامه وجامعه رنگارنگ
به این ترتیب، با جملاتی که ریس جمهوری منتخب در خصوص رییس سازمان ملی جوانان به کار می گیرد می توان در انتظار جهت گیری جدیدی در این سازمان بود. علی اکبری که در تمام مدت فعالیت های مذهبی و وعظ وخطابه خود همواره به یک لایه خاص اجتماعی توجه داشته است هم اینک لایه های مختلفی را پیش رو می بیند که نیازهای رنگارنگی را با خود حمل می کنند. مدیر بی تجربه و بی کارنامه سازمان ملی جوانان از هم اینک باید بین دیده بانی کردن تحولات جامعه جوان ایرانی که نبض رخدادهای جامعه در آن زده خواهد شد و تبدیل شدن به بلندگوی تبلیغاتی محافظه کاران و شبکه جلب هواداران بنیادگرایان حکومتی، یکی را انتخاب کند.
اگرچه انتخاب اول، انتخابی است که با توجه به شرح وظایف سازمان ملی جوانان از آن انتظار می رود، اما به نظر می رسد با توجه به سوابق و توانایی های این واعظ جوان، نتوان انتظار تحقق چنین موضوعی را از وی داشت.از همین رو باید به انتظار نشست و دید که آن چیزی که از سازمان ملی جوانان ایران با چنین تغییرمدیریتی بیرون می آید،عملا به کار چه کسی می آید: جوانان ویا بخش معدودی از یک گروه سیاسی؟
پیام برای این مطلب مسدود شده.