توافق آمریکا – ایران در مورد عراق؟
عبدالله رمضان زاده، سخنگوی دولت ایران، گزارش روزنامه واشنگتن پست را در مورد تماس اخیر بین نمایندگان ایران و آمریکا در مورد مساله عراق، تکذیب کرده است.
آقای رمضان زاده در گفتگو با خبرگزاری فرانسه گفته است که “هیچ تماسی بین مقامات ایرانی و آمریکایی صورت نگرفته است.”
پیشتر نیز برخی منابع خبری از دیدارهایی بین مقامات ایرانی و آمریکایی خبر داده بودند اما ایران هیچگاه این خبرها را تایید نکرده است.
روزنامه واشنگتن پست، چاپ آمریکا، در شماره شنبه، 8 فوریه، خود خبر داد که به منظور کسب موافقت ایران در ارایه کمک های بشردوستانه در صورت بروز جنگ در عراق و همچنین، عدم مداخله این کشور در عملیات نظامی آمریکا در این جنگ، نمایندگان ایالات متحده و جمهوری اسلامی به طور خصوصی در اروپا دیدار کردند.
این روزنامه منبع خبر خود را یکی از مقامات ایالات متحده ذکر کرده است.
واشنگتن پست در گزارش خود با عنوان “ملاقات آمریکا و ایرانیان در مورد جنگ” می نویسد “دیپلمات های آمریکایی، که حامل پیامی به دقت طراحی شده بودند، همچنین از ایران خواستند که در ماموریت های جستجو و نجات سرنشینان هواپیماهای ساقط شده آمریکایی شرکت کند.”
این روزنامه می نویسد که آمریکا همچنین از ایران خواسته است که به فراریان رژیم عراق اجازه ورود و سازماندهی مجدد در خاک ایران را ندهد تا آنان نتوانند علیه دولت جدیدی که در عراق مستقر خواهد شد دست به اقدامات خصمانه بزنند.
به گزارش واشنگتن پست، آمریکا همچنین از مقامات ایرانی خواسته در راه سرنگونی رژیم صدام حسین، رییس جمهوری کنونی عراق، و استقرار یک دولت غربگرا در آن کشور اخلال نکنند.
نشانه های مثبت
پیتر اسلوین، نویسنده این گزارش، از قول مقامات دولت آمریکا و منابع سازمان ملل نقل می کند که نشانه هایی که در واکنش نسبت به این درخواست ها از تهران رسیده “دلگرم کننده” بوده است هرچند مقامات جمهوری اسلامی همچنان با عملیات نظامی علیه عراق مخالف هستند.
واشنگتن پست می افزاید که درخواست همکاری از ایران، که رییس جمهوری آمریکا رژیم آن را یکی از اعضای “محور شرارت” نامیده است، نشانگر گستردگی دامنه تلاش های دولت ایالات متحده برای جلب حمایت کشورهای حوزه خلیج فارس در جنگ علیه عراق است، جنگی که احتمال وقوع آن هرلحظه بیشتر به نظر می رسد.
به نوشته این روزنامه، در حالیکه تلاش آمریکا برای جلب موافقت اردن و ترکیه، یعنی دو همسایه دیگر عراق، بتدریج ثمر می دهد، جرج بوش، رییس جمهوری آمریکا، با وجود محکوم کردن سیاست های دولت ایران، در صدد جلب همکاری آن کشور در جنگ علیه عراق است.
سفر خرازی
به گزارش واشنگتن پست، کمال خرازی، وزیر خارجه ایران که هفته گذشته به لندن سفر کرده بود، ضمن اعلام اینکه جنگ علیه عراق تبعاتی برای ایران در پی خواهد داشت، وعده داد که ایران آماده است پناهجویان عراقی را در صورت بروز جنگ در طول مرز مشترک خود با عراق اسکان دهد.
در عین حال، آقای خرازی گفت که “ایران اساسا با جنگ مخالف است و از هیچیک از طرفین درگیری حمایت نخواهد کرد.”
این روزنامه یادآور می شود که در طول عملیات نظامی ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا علیه رژیم طالبان در افغانستان، ایران پیشنهاد کرده بود در عملیات جستجو و نجات شرکت کند.
گزارشگر واشنگتن پست می افزاید که ایرانیان به صدام حسین، که گفته می شود در طول جنگ هشت ساله عراق و ایران از تسلیحات شیمیایی علیه نیروهای ایرانی استفاده کرد، علاقه ای ندارند.
با اینهمه، به گفته وی، مقامات ایرانی به چشم انداز استقرار یک رژیم جدید توسط آمریکا در همسایگی خود با دیده تردید می نگرند بخصوص اینکه هنوز از تشکیل یک دولت طرفدار آمریکا به جای طالبان در افغانستان زمان چندانی نگذشته است.
ایران و نتیجه جنگ
واشنگتن پست در ادامه می نویسد که به گفته تحلیلگران، نتیجه جنگ در عراق دارای پی آمدهای عمیقی برای دولت ایران خواهد بود.
ایران از مخالفان شیعی مذهب صدام حسین حمایت کرده است که به نوبه خود، مایل هستند در صحنه سیاسی عراق بعد از صدام سهمی مهم را به خود اختصاص دهند.
این روزنامه از قول برخی از کارشناسان نقل می کند که ایران در صدد بر نخواهد آمد نقشی فعال را در درگیری نظامی در عراق ایفا کند اما پس از خاتمه مخاصمات، خواهد کوشید نفوذ خود را در مناطق شیعی نشین جنوب عراق و نیز دولت مرکزی آن کشور گسترش دهد.
روزنامه واشنگتن پست در مورد رویکرد ایران نسبت به آینده عراق از قول یکی از مقامات آمریکایی نقل می کند که “ایرانیان نمی خواهند پشت درهای بسته قرار گیرند.”
در گزارش این روزنامه آمده است که همزمان، دولت آمریکا به سازمان های فعال در زمینه کمک های بشردوستانه اطلاع داده است که مجوزهایی برای آنان صادر خواهد شد تا بتوانند در داخل ایران و در مناطق شمال عراق فعالیت کنند.
به دلیل تحریم های اقتصادی آمریکا علیه ایران و عراق، کسب این مجوزها ضرورت دارد.
به گفته نمایندگان این سازمان ها و دولت آمریکا، این نهادها به بررسی شرایط می پردازند و آمادگی های تدارکاتی را برای استفاده در صورت بروز جنگ ایجاد می کنند.
روابط ایران و آمریکا
بخشی از گزارش روزنامه واشنگتن پست به تاریخچه روابط آمریکا و ایران در پی انقلاب سال 1979 در ایران اختصاص دارد.
به نوشته این روزنامه، روابط دو کشور، که پس از انقلاب همواره سرد بوده است، در پی سخنرانی جرج بوش، رییس جمهوری آمریکا، که ایران، را در کنار عراق و کره شمالی، از تشکیل دهندگان محور شرارت نامید، به تیرگی بیشتری گرایید.
آقای بوش در بیانیه دیگری، که اواخر سال گذشته میلادی صادر کرد، ضمن انتقاد شدید از محافظه کاران در تشکیلات رهبری ایران، حمایت خود را از طرفداران دمکراسی در این کشور اعلام داشت.
همچنین، رییس جمهوری آمریکا در سخنرانی “وضعیت ایالات متحده” که ماه گذشته در کنگره آمریکا ایراد کرد، گفت که دولت ایران “مردم خود را سرکوب می کند، در پی دستیابی به تسلیحات کشتار جمعی است و از تروریسم حمایت به عمل می آورد.”
اما به نوشته واشنگتن پست، مقامات آمریکای به این نتیجه رسیده اند که در جنگ احتمالی علیه عراق، نمی توانند ایران را، که دارای مرزی طولانی با عراق است، نادیده بگیرند.
اطمینان به ایران
به نوشته روزنامه واشنگتن پست، نمایندگان آمریکا، که در صدد جلب کمک نسبی ایرانیان بودند، به مقامات این کشور اطمینان دادند که ایران هدف عملیات نظامی آمریکا برای تصرف بغداد قرار نخواهد گرفت.
روزنامه واشنگتن پست می افزاید که تماس بین نمایندگان ایران و آمریکا با برگزاری اجلاسی در مورد افغانستان، که نمایندگان دو کشور در آن حضور دارند، همزمان شده است.
این روزنامه از قول یکی از مقامات دولت آمریکا نقل می کند که “ما می خواستیم تصریح کنیم که همان طور که در مورد افعانستان با آنان همکاری کردیم، در مورد عراق هم همکاری می کنیم.”
این مقام آمریکایی افزوده است که بین دولت های ایران و آمریکا تماس های منظمی از طریق کشورهای اروپایی و خلیج فارس ادامه داشته است.
واشنگتن پست می افزاید که آمریکا حمایت خود را از یک دولت فراگیر در عراق اعلام کرده که رهبران گروه های شیعه عراقی مستقر در ایران نیز در آن مشارکت خواهند داشت.
واشنگتن پست در پایان گزارش خود همچنین خبر می دهد که زلمی خلیل زاد، نماینده آمریکا در امور عراق، به کردهای عراقی اطمینان داده است که سربازان ترکیه که در صورت بروز جنگ وارد این منطقه می شوند، زیر نظر یک فرمانده آمریکایی عمل خواهند کرد و در صدد اشغال اراضی کردنشین شمال عراق برنخواهند آمد.
دولت ترکیه نگران آن است که در صورت سقوط رژیم کنونی عراق، کردهای شمال آن کشور در صدد تسلط بر ذخایر نفتی منطقه و اعلام خودمختاری برآیند.
بی بی سی
پیام برای این مطلب مسدود شده.