متن کامل پیشنهاد سه کشوراروپایی به ایران
منبع: خبرگزاری مهر
خبرگزاری”مهر” – سرویس هسته ای: سفیران سه کشور اروپایی فرانسه، انگلستان و آلمان با حمایت نمایندگان ارشد اتحادیه اروپایی صبح امروز در تهران پیشنهادی را مبنی بر توافق بلند مدت با ایران ارائه کردند که متن آن درپی می آید.
متن اولیه
1- مذاکرات کنونی با فرانسه ، انگلیس و آلمان و اتحادیه اروپایی به دنبال نتایج توافق نامه پاریس در 15 نوامبر 2004 ، در ماه دسامبر 2004 آغاز شد.
2- درتوافق نامه پاریس آمده است : سه کشور اروپایی / اتحادیه اروپایی و ایران درزمینه تعلیق [ ازسوی ایران درباره غنی سازی و آغاز فعالیت های مجدد ازجمله تمام آزمایشات یا تولید هر نوع اورانیوم ] ، همچنین در زمینه آغاز مذاکرات با دیدگاهی مبنی بر رسیدن به توافق دوجانبه درباره مقدمات بلند مدت توافق کرده اند.
این توافق ضمانتهای عینی فراهم می کند مبنی بر این که برنامه هسته ای ایران منحصراً برای اهداف صلح آمیز است و به همان اندازه ضمانت ثابتی درباره همکاری های هسته ای تکنولوژیکی و افتصادی و تعهدات قطعی درباره مسائل امنیتی ارائه می دهد.
3- سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپایی در اکتبر2004 ، پیش از توافق پاریس ایده هایی را مبنی بر شکل احتمالی چنین توافق بلند مدتی به ایران ارائه کرده بودند. ایران در ماه مارس سال 2005 پیشنهادهایی را مطرح کرد، اما این پیشنهادها بر اساس از سرگیری اولیه تولید اتم قابل انشقاق (fissile) و بدون توضیح جامعی درباره استفاده غیرنظامی از این مواد هسته ای بود.
4 – وزرای خارجه سه کشور اروپایی و خاویر سولانا در 25 می سال 2005 با هیئت اعزامی ایران به ریاست دکترحسن روحانی در ژنو دیدار کردند . آنان توافق کردند سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا در پایان ماه جولای یا در آغاز ماه آگوست پیشنهادی جامع برای توافقات بلند مدت ارائه کنند. بنابر این، روز 5 آگوست اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی چارچوبی را برای توافق بلند مدت به ایران ارائه کرد.
5- سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپایی در نامه همراه آن تصدیق کرده بودند که ایران ایده های دیگری در این زمینه دارد که می خواهد به بحث گذاشته شود. در این نامه آمده است که ، اتحادیه اروپایی و سه کشور اروپایی همانند همیشه با افکاری آزاد و پذیرای تمام این پیشنهادها است که می تواند منجر به رضایت توافق بلند مدت برپایه توافق پاریس شود.
6- این چارچوب ارائه شده 34 صفحه ای به زبان انگلیسی و مشروح است که عناصر احتمالی توافق آینده را ارائه کرده است. این امر انحصاری از سوی سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلستان و اتحادیه اروپا بسیاری از مواردی که از سوی مذاکره کنندگان ایران مطرح شده را در نظر گرفته و نکات اصلی آن در زیر مشخص شده است.
مقدمه
سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه ، انگلستان و اتحادیه اروپا پیشنهاد کرده اند مقدمه توافقنامه نهایی باید اصولی را که رابطه میان سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپا و ایران براساس آن خواهد بود مشخص و بر اهمیت روابط درحال گسترش ، اعتمادسازی و همکاری میان سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه انگلستان و اتحادیه اروپا و ایران برای حفظ صلح و ثبات جهانی تأکید شود.
از سوی دیگر سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپایی به ماده چهارم NPT و حقوق استفاده از انرژی هسته ای برای اهداف صلح آمیز توجه کنند. آنان براساس یک توافقی بلند مدت که ضمانتهای عینی را فراهم می کند تصدیق می کنند . این توافق اظهار می دارد برنامه هسته ای ایران منحصراً برای اهداف صلح آمیز است ودر نهایت منجر به سطح عالی تر از روابط کنونی براساس فرآیند همکاری در عرصه های گوناگون می شود.
همکاری امنیتی و سیاسی
اصول کلی
سه کشور اروپایی آلمان فرانسه انگلستان و اتحادیه اروپایی پیشنهاد می کنند در توافق نهایی توسط با ایران تعهدات دوجانبه ای مطابق با اساسنامه سازمان ملل متحد ایجاد کنند که درتوافق با اصول عدالت و قوانین بین المللی باشد تا در روابط بین المللی طرفین از تهدید یا استفاده از زور علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشور و یا هر رفتار دیگر که با اهداف سازمان ملل منافات داشته باشد دوری و احترام به رعایت و حفظ حقوق بشر و آزادی های اصلی برای همه را بدون نقضی رعایت شود .
ضمانت امنیتی
در زمینه توافق کلی و تحقق تعهدات ایران براساس NPT، انگلستان و فرانسه مجدداً برای ایران ضمانتهای امنیتی یک طرفه را که درروز 6 آوریل 1995 ارائه داده شد متذکر شده و به قطعنامه 984 (1995) شورای امنیت سازمان ملل متحد اشاره می کنند .
عرصه های منافع خاص
سه کشور اروپایی آلمان فرانسه انگلستان و اتحادیه اروپایی به عنوان بخشی از توافق کلی، پیشنهاد می کنند که دو طرف باید تعهداتی در زمینه های زیر داشته باشند:
* عدم گسترش تولید اتمی
سه کشور اروپایی آلمان فرانسه انگلیس و اتحادیه اروپا و ایران مجدداً تعهد خود را به حفظ امنیت و قرارداد منع گسترش و تولید سلاحهای اتمی که بخشی از آن هستند همچنین تقویت ارائه مکانیسم های این قرارداد یادآوری و بر اهمیت وفاداری جهانی به پیمان منع گسترش تسلیحات هسته ای و انجام کامل حفاظت از توافقنامه های آژانس بین المللی انرژی اتمی IAEA و پروتکل های الحاقی تأکید و مجددا تعهد خود را برای رسیدن به خاورمیانه عاری از سلاح های کشتار جمعی و ابزار انتقال آن تصدیق می نمایند.
* امنیت منطقه ای
سه کشور اروپایی آلمان فرانسه انگلیس و اتحادیه اروپایی به عنوان بخشی از توافق نامه کلی ، از گفتگوی گسترش یافته با ایران در زمینه مسائل مربوط به امنیت منطقه ای استقبال می کنند.
به منظور تحقق این هدف، سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه انگلیس و اتحادیه اروپایی به عنوان بخشی از توافقنامه کلی ، خود را به همکاری با ایران برای انجام اقداماتی که ایجاد اعتماد کرده و مقدمات امنیت منطقه ای را به وجود می آورد متعهد می کنند. چنین بحثهایی در مذاکرات دقیق با تمام دولت های منطقه صورت می گیرد.
* تروریسم
سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه انگلیس و اتحادیه اروپایی و ایران خود را متعهد می کنند تا با تروریزم مبارزه کرده و در این راستا حمایت های مالی خود را ارائه کنند.
* مبارزه با قاچاق مواد مخدر
سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه و انگلیس و اتحادیه اروپایی فعالانه از برنامه های بین المللی که برای مبارزه با مشکل مواد مخدر در ایران ایجاد شده اند حمایت می کنند، این برنامه های دربرگیرنده افزایش همکاری پلیس مرزی ایران و افغانستان ، تعلیم مقامات اداره گمرک و گسترش پروژه های مورد نیاز است.
حمایت بلند مدت از ایران برای برنامه هسته ای غیر نظامی
اصول
سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپایی از حقوق ایران براساس ماده چهارم پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای در راستای گسترش تحقیق ، تولید و استفاده از انرژی هسته ای بدون تبعیض در توافق با التزامات پیمان منع گسترش سلاحهای هسته ای حمایت می کنند.
سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپایی درزمینه توافقنامه کلی از گسترش تولید انرژی و برنامه تحقیقاتی ایمن هسته ای همچنین از لحاظ تامین سوخت اقتصادی مناسب و تکثیر قدرت هسته ای غیر نظامی که با نیازهای انرژی ایران هماهنگ باشد نیز حمایت و از همکاری بلند مدت در زمینه انرژی هسته ای غیر نظامی میان ایران و روسیه نیز پشتیبانی می نمایند.
چارچوب
براساس توافقنامه کلی،همکاری میان سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپا و ایران در زمینه هسته ای باید افزایش یابد :
ایران باید به بازار بین المللی تکنولوژی هسته ای که برپایه پیشنهادهای رقابتی آزاد است دستیابی داشته باشد . همکاری در این زمینه ها به اجرای کامل التزام ها و تعهدات بین المللی از سوی ایران که دربرگیرنده توافقنامه های بلندمدت میان سه کشور اروپایی آلمان فرانسه انگلستان و اتحادیه اروپا و ایران ، قطعنامه آژانس بین المللی انرژی اتمی IAEA و تمام موارد تحت حفظ توافقنامه و پروتکل الحاقی و همکاری مستمر با IAEA مشروط است.
بر اساس قطعنامه 1540 شوری امنیت سازمان ملل و هنجارهای بین المللی ، اروپایی و ملی ، سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپا و ایران ملزم هستند کنترل های صادره را اجرا کنند ، سه کشور اروپایی انگلستان ، آلمان و فرانسه خود را متعهد می دانند این کنترل ها را به نحوی غیر تبعیض آمیز اجرا کنند و زمینه های تازه ای را که به واسطه اقدامات فزاینده اعتمادساز و تعهداتی که ایران تحت توافقنامه کلی متحمل شده است به خاطر داشته باشند.
دستیابی ایران به بازار بین المللی سوخت هسته ای و همکاری در انرژی هسته ای
درتوافق با این اصول و در زمینه توافقنامه کلی و افزایش اعتماد دوجانبه سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپایی از گسترش برنامه های هسته ای غیر نظامی ایران از طریق کمک به تشخیص مواد مورد نیاز برای تحقیقات آتی و همکاری درعرصه های دیگر استفاده صلح آمیز از نیروی هسته ای به استثنای فعالیت های چرخه سوخت حمایت می کنند.
سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپایی همچنین از گسترش همکاری در عرصه هایی چون تولیدات رادیوایزوتوپ، تحقیقات اصلی و استفاده صلح آمیز انرژی هسته ای درعرصه های پزشکی و کشاورزی وهمکاری میان مقامات مربوطه در سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه و انگلیس و اتحادیه اروپایی با ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی IAEA در جهت طراحی و پیاده سازی استانداردهای هسته ای و امنیتی حمایت می کنند.
سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپایی به طور فعال از آغاز مذاکرات درباره توافقنامه میان یورواتم EURATOM و ایران حمایت می کنند.
تضمین سوخت
سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپا این امر را به رسمیت می شناسد که ایران باید برای راکتورهای تحقیقاتی آب سبک light water که صنعت هسته ای غیر نظامی ایران را شکل می دهند به سوخت هسته ای دستیابی داشته باشد . روسیه متعهد شده است که رسماً به صورت دائمی سوخت هسته ای راکتورهای ساخت خود در ایران را فراهم کند.
سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپا به منظور فراهم کردن تضمین های الحاقی که تجهیزات خارجی سوخت ایران را در بلند مدت تأمین کند چارچوبی ایجاد می کنند که چنین تضمین هایی را ارائه نماید. سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپایی همچنین راه هایی را در زمینه تحقق این امر پیشنهاد کرده اند، این راه ها دربرگیرنده ایجاد یک مکانیزم تک کاره و یک ذخیره سوخت است .
ایجاد اعتماد
همکاری موثر بلند مدت میان ایران و جامعه بین المللی در عرصه هسته ای غیر نظامی نیازمند ایجاد اعتماد مستمر در دوره ای مشخص است. همانطور که ایران در زمینه تأمین سوخت طی سالهای آینده دارای تضمین می شود، این امر می تواند اعتماد مورد نیاز درباره عدم پیگیری فعالیتهای چرخه سوخت غیراز ساخت و اجرای راکتوهای تحقیقاتی با قدرت light water را ایجاد کند. این تعهد به صورت مستمر در توافقنامه با مکانیسم مدنظر و برای توافق کلی بررسی می شود.
به عنوان عامل ضروری در زمینه این مکانیسم و برای ایجاد اعتماد بین المللی ، ایران باید تقبل کند که تعهد لازم الاجرایی در زمینه عدم کناره گیری ازپیمان منع گسترش سلاح های هسته ای ارائه داده و تمام تاسیسات هسته ای ایران خود را تحت قوانین آژانس بین المللی انرژی اتمی IAEA با تمام شرایط آن نگاه دارد و پروتکل الحاقی را هماهنگ با تعهدات موجود تا پایان سال 2005 تصویب کند . در این اثنا نیز مقدمات برای تأمین سوخت تازه از خارج را فراهم کند ومتعهد شود تمام عناصر سوخت را به تأمین کننده های اصلی باز خواهد گرداند.
سه کشور اروپایی آلمان،فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپایی همچنین ازایران انتظار دارند هماهنگ با قطعنامه های هیأت IAEA ساخت راکتورهای تحقیقاتی آب سنگین Heavy water خود را در اراک متوقف کرده ، چرا که وجود چنین راکتورهایی به نگرانی های گسترش تولیدات اتمی می افزاید.
سه کشور اروپایی آلمان فرانسه انگلیس و اتحادیه اروپایی با ایران برای ایجاد گروهی به منظور شناسایی استفاده های گوناگون از تجهیزات ، نصب ، تاسیسات و مواد را که بخشی از صنعت بلند مدت هسته ای ایران محسوب نمی شود همکاری می کنند. این گروه می تواند عرصه های گوناگون استخدام دانشمندان تکنسین ها و کارگرانی راکه هم اکنون در این تاسیسات استخدام شده اند در نظر بگیرد.
همکاری تکنولوژیکی و اقتصادی
یک توافق کلی نیز به گسترش برنامه های همکاری های اقتصادی و تکنولوژیکی با ایران ، کامل سازی EC/ توافقنامه تجارت و همکاری ایران منتهی می شود که ابزار مهمی در راستای توسعه روابط اقتصادی میان اتحادیه اروپایی و ایران به شمار می رود . در یک توافق بلند مدت سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپا:
* اهمیت همکاری بلند مدت با ایران در زمینه انرژی را به رسمیت می شناسند و آماده می شوند تا بیانیه ای در جهت تعیین خط مشی خود ارائه کنند که ایران را به عنوان منبع بلند مدت نفت و گاز برای اتحادیه اروپایی معرفی می کند و گام هایی از جمله برای افتتاح مرکز مدیریت انرژی و تکنولوژی ایران/ اتحادیه اروپا برمی دارند تا همکاری های عملی را گسترش دهند .
* تجارت، سرمایه گذاری و انتقال تکنولوژی را گسترش دهند .
* فعالیت برای رسیدن به نتایج زودهنگام درباره پیشنویس توافق همکاری و تجارت اتحادیه اروپا / ایران و توافق گفتگوی سیاسی اتحادیه اروپا / ایران را تسریع کنند.
* از عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی حمایت سیاسی و برای کمک به ایران در ایجاد تنظیمهای ضروری در اقتصاد خود حمایت تکنیکی کنند.
– برای تشکیل یک کارگاه “کنترل صادره” مشترک و برای تبادل نظر درزمینه اجرای قطعنامه 1540 شورای امنیت سازمان ملل متحد و قوانین ملی EC توافق کنند .
– برای ایجاد همکاری تکنولوژیکی و علمی بلند مدت با ایران در عرصه های خاصی از جمله تکنولوژی زیست محیطی، تکنولوزی اطلاعات و ارتباطات، تعلیمات آموزشی و حرفه ای متعهد می شوند و …
– تقویت همکاری درعرصه هایی همچون حمل و نقل هوایی، راه آهن دریایی، زلزله شناسی، زیرساخت، کشاورزی و صنعت غذایی و توریسم را تقبل می نمایند .
بررسی مکانیسم
سه کشور اروپایی آلمان فرانسه انگلیس ، اتحادیه اروپایی و ایران توافق می کنند این توافقنامه را با حسن نیت اجرا کنند. این توافقنامه هر ده سال یکبار در سطح وزیران بررسی می شود. هرگونه تغییر مقدمات تحت توافق سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه، انگلستان و اتحادیه اروپا و ایران صورت می گیرد.
سه کشور اروپایی آلمان ، فرانسه ، انگلیس ، اتحادیه اروپایی و ایران در نظر دارند این توافقنامه نهایی را برای اطلاع و اعلام پشتیبانی احتمالی جامعه جهانی منتشر کنند .
پیام برای این مطلب مسدود شده.