انتخابات 84 – گزارش های ویژه
هوادار تحریم انتخابات در میزگرد رادیوفردا:
در انتخابات نمایشی و بی ثمر، با ترساندن مردم از فاشیسم احمدی نژاد می خواهند برای هاشمی رفسنجانی رای جمع کنند
محمد ملکی، فعال ملی مذهبی، از طیف تحریم کننده انتخابات ریاست جمهوری، در میزگرد انتخاباتی رادیو فردا می گوید این انتخابات بازی است زیرا ما اعتقاد داریم در نظام موجود که نظام ولائی است، اصولا انتخابات آزاد مفهومی ندارد. وی می افزاید بین دو کاندیدای ریاست جمهوری اسلامی تفاوتی وجود ندارد زیرا هردو در 26 سال گذشته از مقامات و صاحب منصبان حکومت بوده اند. وی می پرسد هاشمی رفسنجانی چطور می خواهد ساختار حقیقی و حقوقی قدرت را به هم بریزد، در حالیکه خود او 26 سال از ارکان آن بوده است؟ وی می افزاید هشت سال پیش با ترساندن رای دهندگان از فاشیسم، برای محمد خاتمی از مردم رای گرفتند و حالا با ترساندن مردم از فاشیسم احمدی نژاد می خواهند برای هاشمی رفسنجانی رای بگیرند.
سیاوش اردلان (rm) صدا | (wma) صدا [ 28:13 mins ]
سیاوش اردلان (رادیوفردا): میزگرد انتخاباتی امروز رادیوفردا، مناظرهای است بین سخنگویان ستادهای دو نامزد انتخاباتی. از ستاد اکبر هاشمی رفسنجانی، آقای فرهنگ نادری در این مناظره شرکت میکند. از ستاد محمود احمدینژاد، دکتر ابومحمد عسگرخوانی شرکت دارند و از طیف تحریمکنندگان انتخابات، دکتر محمد ملکی، فعال ملی – مذهبی شرکت دارند.
این میزگرد اختصاص دارد به تقابلی بین دیدگاههای سخنگویان دو ستاد، و مواضعی که اکبر هاشمی رفسنجانی و محمود احمدینژاد در طول دوران انتخابات مطرح کردند.
در جریان انتخابات شاهد هستید که طیفی از فعالین سیاسی و بخشی از افکار عمومی انتخابات را تحریم کردند و معتقد هستند در دوره انتخابات نباید شرکت کرد. هر سه این دیدگاه در این میزگرد انتخاباتی بازتاب خود را پیدا کردند.
با تشکر از آقایان برای شرکت درمیزگرد، ابتدا اجازه بدهید به ستاد آقای هاشمی رفسنجانی برویم و با یکی از سخنگویان این ستاد، آقای فرهنگ نادری صحبت کنیم. آقای نادری! این برداشت آیا درست است که محور عمده تبلیغاتی که طرفداران هاشمی رفسنجانی در هفته گذشته کردند متمرکز بود روی تخریب رقیبشان، آقای احمدینژاد، تا اینکه بخواهند تبلیغ مثبتی برای آقای هاشمی کرده باشند.
فرهنگ نادری (سخنگوی ستاد انتخاباتی هاشمی رفسنجانی ، تهران): دقیقا عکس این صادق است و تمام تبلیغاتی که دوستان کردند در ستاد انتخاباتی مخالف، برعلیه آقای هاشمی رفسنجانی بوده و تقریبا حول تخریب آقای هاشمی رفسنجانی فعالیت میکردند و تنها کاندیدائی که تا به امروز دست به تخریب کاندیدای دیگر نزد آقای هاشمی رفسنجانی و ستاد ایشان بوده.
س. ا. : پس تمام این بحث SMS هائی که فرستاده میشود، تصویر به غایت افراطی که از آقای محمود احمدینژاد به جامعه داده میشود، منشاء این از کجا بوده؟
فرهنگ نادری :اول از همه این بحث افراطی آقای احمدینژاد سرچشمه از عملکرد ایشان از گذشته میگیرد و SMS هائی که میفرمایند فرستاده میشود، ممکن است از ستادهای دیگر باشد. حامیان آقای دکتر معین، حامیان آقای کروبی و دیگران و عدهای از دوستان که از آقای هاشمی حمایت میکنند ولی تا آنجا که ما اطلاع داریم از جانب یاران و همراهان آقای هاشمی هیچگونه تخریبی علیه احمدینژاد صورت نگرفته.
س.ا.: آقای عسگرخانی، شما این را میپذیرید که ستاد آقای هاشمی فعالیت تخریبی علیه آقای محمود احمدینژاد نداشته؟
ابومحمد عسگرخانی (سخنگوی ستاد محمود احمدینژاد، تهران): ما معتقد نیستیم که آقای هاشمی رفسنجانی یا ستادشان این کار را میکنند ولی به هرحال این کارها دارد انجام میگیرد علیه آقای محمود احمدینژاد، واین سازمان یافته است. نگاه میکنیم میبینیم که وقتی آقای محمود احمدینژاد دارد صحبت میکند در تلویزیون، هشت استان کشور به اضافه چهارقسمت از تهران برقش میرود.
س.ا.: میگوئید سازمان یافته است، چه کسی این را سازماندهی کرده؟
ابومحمد عسگرخانی: ما نمیتوانیم بگوئیم که گروه خاصی دارند این کار را انجام میدهند. ولی این کارها دارد صورت میگیرد همانطور که خود آقای محمود احمدینژاد گفتند مثل اینکه واقعا ما به حریم ممنوعه قدرت پا گذاشتهایم و دستهای دولت هم در آن دیده میشود.
س.ا.: آقای ملکی، شما جزو طیفی هستید که معقتد است در دور دوم انتخابات نباید شرکت کرد زیرا همه اینها نمایشی است برای حکومت برای در نهایت نشاندن آقای رفسنجانی بر صندلی ریاست جمهوری. حالا شما این مجادلات را میبینید، فکر میکنید همچنان نمایشی است از یک جنگ ظاهری که در باطن همگرائی کلی حکومت است؟
محمد ملکی (فعال ملی مذهبی، تحریم کننده انتخابات، تهران): من وقتی این مطالب را میشنوم بیشتر پی میبرم که اصولا ما متاسفانه در این جریانات اخلاق سیاسی و اخلاق را زیرپا گذاشتهایم. اتهاماتی که به هم میزنند واینها، من وارد این بازیها و مسائل نمیشوم. من از دو ماه، سه ماه، قبل از انتخابات اعلام کردم به اتفاق گروه معروف به 565 نفر، که این انتخابات بازی است زیرا ما اعتقاد داریم در نظام موجود که نظام ولائی است، اصولا انتخابات آزاد مفهومی ندارد. چون بنده هیچ تفاوتی بین آقای محمود احمدینژاد و آقای هاشمی رفسنجانی نمیبینم. اینها هر دو کسانی هستند که در عرض این 26 سال صاحب قدرت بودند، صاحب مقام بودند.
س.ا.: آنچه آقای ملکی میگویند منعکس کننده دیدگاههای بخشی از آن طیفی است که طیف تحریمیون نامیده میشود و این نشان میدهد که شما نتوانستهاید بخش زیادی از این طیف را چه بسا جذب کرده باشید آراء آنها را به نفع آقای هرف.
فرهنگ نادری: انتقاداتی که نسبت به نظام جمهوری اسلامی وارد است، که شک نیست. منتهی ما باید راهی را انتخاب کنیم با کمترین هزینه و بیشترین دستاورد. تحریم انتخابات را ما نمیپذیریم و نمیپسندیم و این را بیعملی سیاسی میدانیم. فایده تحریم انتخابات این است که فردا کسانی که رای ندادند و نظام را از مشروعیت انداختند، در خیابان حضور پیدا کنند. متاسفانه هیچکدام از این افرادی که تحریم میکنند نمیتوانند به صورت سازمانیافته و با شهامت در خیابان حاضر شوند و اعتراض خودشان را به گوش نظام و جهانیان برسانند. و برای اصلاح نظام با توجه به ساختار حقیقی و ساختار حقوقی نظام، معتقدیم فردی مقتدر از خود نظام و از جنس خودشان که رویکردی نسبت به مردم دارد و معقولتر رفتار میکند از دیگران باید با حضور در انتخابات و با به دست گرفتن قدرت، تغییراتی را هم در ساختار حقیقی و هم در ساختار حقوقی نظام ایجاد کند.
س.ا.: آقای نادری، الان اختیارات مطلق مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی در اختیار رهبری است. آقای رفسنجانی به عنوان رئیس جمهوری اسلامی، طبق قانون اساسی، اگر بخواهد در این چارچوب کار کنند چه کار میتوانند بکنند که بخواهند به قول شما، تغییرات حقیقی را در این ساختار حقوقی به وجود بیاورند؟
فرهنگ نادری: ما نباید فراموش کنیم که آقای هاشمی رفسنجانی اگر رئیس جمهوری بشوند، در عین حال رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند که با مشورت رهبری سیاستهای کلی نظام را تعیین میکنند. فراموش نکنیم که آقای هاشمی رفسنجانی نایب رئیس مجلس خبرگانی است که ناظر بر عملکرد رهبری است.
س.ا.: آقای عسگرخانی، شما این صحبت را میشنوید فکر میکنید این دلیلی باید باشد برای رای ندادن به آقای هاشمی چرا که خیلیها میخواهند تحولاتی در درون حکومت ایجاد بشود و این صحبتها امکان دارد که آنها را جلب کند به طرف آقای هاشمی.
ابومحمد عسگرخانی: من معتقد هستم که تغییر نظریههای خاص خود را دارد در مقابل استمرار. بنده معتقد هستم در حال حاضر آنچه ایران نیاز دارد نوعی ساختار شکنی است به طریقی که این تغییر با اصول منافات نداشته باشد. ولی با قواعد چرا.
س.ا.: فرق بین اصول و قواعد چیست؟ شما چی را میخواهید عوض کنید در ساختار حکومت که تغییر دادن قواعد باشد؟
ابومحمد عسگرخانی: اصول به طور کلی تعریف میشود به عنوان اهداف. فرضا، یکی از اصولی که جمهوری اسلامی ایران روی کار آمد، عدالت اجتماعی بود. وقتی اصول را داشته باشیم و در رفتار مرتکب غفلت و مسامحه شویم، هنجار صورت نمیگیرد.
س.ا.: برداشتی که از صحبت آقای ابومحمد عسگرخانی داشتم این است که در کل اگر ایرادی هست به حکومت بیشتر نوع رفتارها هست که منشاء ایرادها هستند، تا اینکه بخواهد کل ساختار حکومت به کلی تغییر کند.
فرهنگ نادری: بنده این مسئله را به کل رد میکنم و نمیپذیرم. ساختار حقوقی و حقیقی جمهوری اسلامی دارای مشکلات بسیار اساسی است و با تغیرات در قواعد و رفتارها نمیتوان مردم را راضی کرد و زندگی مناسبی را برای مردم در ایران فراهم کنیم.
س.ا.: آقای ملکی، شما این صحبتهائی که از ستاد آقای هاشمی رفسنجانی میشنوید و این وعدههائی که مبنی بر تغییر ایرادهای ساختاری حکومت است، کافی نیست که شما را راضی کند که به طرف آقای هاشمی رای بدهید؟
محمد ملکی: ببینید، اینها قصههای قبل از انتخابات است. آقای هاشمی رفسنجانی یکی از ارکانهای ساختار حقیقی این نظام هستند. من نمیدانم ایشان، با توجه به سابقه 26 ساله در قدرت، چگونه میخواهند ساختار حقیقی قدرت را به هم بریزند و هم ساختار حقوقی را؟
س.ا.: آقای نادری، میتوانم پاسخ شما را به صحبتهای آقای ملکی بشنوم در باره اینکه آقای هاشمی رفسنجانی خودشان بخشی از ارکان نظام هستند. ساختار حقیقی نظام، چگونه میخواهند آن را تغییر بدهند؟
فرهنگ نادری: حتی خواست ایشان نباشد به گفته آقای ملکی، آقای هاشمی رفسنجانی با توجه به شم سیاسی خود درک کردهاند که امروز موجودیت ایران و هویت ایرانی بسته به چنین تغییراتی است. امروز جامعه بینالملل یک حکومت خودکامه و غیر مردمسالار را نمیپذیرد و اگر قرار باشد ما جائی در دنیا داشته باشیم و نظام جمهوری اسلامی پایگاهی در بین مردم داشته باشد، میبایستی چنین تغییراتی را انجام بدهندم
س.ا.: آنچه آقای عسگرخانی گفتند در حمایت از کاندیداتوری آقای محمود احمدینژاد این است که آقای محمود احمدینژاد بیشتر نگاهشان به مقوله عدالت اجتماعی است و اگر این مسئله رفع شود، خیلی از مشکلات حکومت حل میشود.
فرهنگ نادری: مسئله عدالت اجتماعی من فکر نمیکنم در یک حکومت خودکامه بتواند تحقق پیدا کند. یکی از چیزهائی که عدالت اجتماعی ایجاد میکند این است که هر فردی با توجه به استعدادهائی که دارد، بتواند به هر مقامی برسد و در هر جائی که دوست دارد، فعالیت کند و هر شکلی که میخواهد رفتار کند، در چارچوب قانون البته.
س. ا.: آقای ابومحمد عسگرخانی این بحث عدالت اجتماعی به گفته آقای نادری میسر نمیشود مگر اینکه حکومت خودکامه نباشد. صحبت میشود که آقای محمود احمدینژاد میخواهند حکومت خودکامهای را ایجاد کنند. عدم تحمل مخالفان و دیدگاههای منتقدی که وجود دارد. شما که خودتان در ستاد آقای محمود احمدینژاد فعال هستید، میگوئید اگر آقای محمود احمدینژاد رئیس جمهوری اسلامی شدند، فضای سیاسی از اینکه هست بستهتر نمیشود در ایران یا بازتر میشود؟
ابومحمد عسگرخانی: یقینا بازتر خواهد شد. نگاه کنید ببینید در طول 15 سال گذشته به هر حال نارضائی مردم وجود داشته. دقیقا هشت سالی که دوران آقای هاشمی بود به خاطر این مسائل مردم آمدند به نوعی برای آزادیهای سیاسی به آقای خاتمی پناه بردند.
س.ا.: صحبتی داشتهایم از طرف آقای محمود احمدینژاد مبنی بر حمایتشان از زندانیان سیاسی از حقوق سیاسی ناراضیان از حکومت؟
ابومحمد عسگرخانی: ایشان بارها تکرار کرده که این شایعاتی که در باره او گفته میشود، مثل دولت خودکامه واقعا صحیح نیست. شما باید یک دولت مقتدر مبتنی بر آرمانهای ملی باشد.
س.ا.: اجازه بدهید از آقای ملکی بپرسم. آقای ملکی در هر حال آقای محمود احمدینژاد جزو طیف راست افراطی تلقی میشود. از ستاد ایشان دارند میگویند که فضای سیاسی بازتر میشود و تاب تحمل مخالفان حکومت بیشتر خواهد شد، این خودش برای شما نقطه امیدی نیست؟
محمد ملکی: میخواهم یک سئوال از ایشان بکنم وجدانا، انصافا، به آنچه که اعتقاد دارند به من بگویند. اگر آقای محمود احمدینژاد بیایند در راس قدرت قرار گیرند به عنوان رئیس جمهوری اسلامی، آیا به من و دوستان من که معقتدیم باید تغییرات زیربنائی در مملکت به وجود بیاید، و باید یک رفراندوم آزاد در مملکت انجام شود زیر نظر سازمانهای حقوق بشری، آیا این اجازه را میدهند که تشکیل یک حزب و دسته بدهیم و فعالیت کنیم و روزنامه داشته باشیم. وجدانا میگویم این سئوال را هم از آقای ابومحمد عسگرخانی میکنم هم از آقای فرهنگ نادری.
س.ا.: آقای ابومحمد عسگرخانی، شما اول پاسخ بدهید.
ابومحمد عسگرخانی: تشکیل حزب منافات ندارد با خواستههای آقای محمود احمدینژاد. آنچه مهم است قبول حاکمیت است. وقتی شما حاکمیت را قبول میکنید، قانون اساسی را قبول میکنید، در چارچوب آن چرا نتوانید فعالیت کنید.
س.ا.: آقای نادری شما بفرمائید پاسختان را به همین سئوال.
فرهنگ نادری: ببینید ما برای رفراندوم در قانون اساسی راههای متفاوتی قائل شده اند. یکیش این است که دستور همهپرسی را رهبری بدهند. دیگری این است که از طریق مجلس با تصویب دو سوم آرا این همهپرسی انجام بگیرد. دوستان میتوانند فعالیت کنند نمایندگانی در مجلس داشته باشند، و از آن طریق رای خود و نظر خود را به سعم مردم برسانند.
س.ا.: آقای هاشمی رفسنجانی در برابر فیلترینگها و آنچه که نظارت استصوابی شورای نگهبان گفته میشود مقاومت کردهاند که اگر آقای ملکی الان بگویند نمایندههامان را ما نمیتوانیم بفرستیم مجلس چه میگویند.
فرهنگ نادری: نمونه اخیرش که ما میتوانیم ببینیم که سقف نظارت استصوابی تا چه حد هست، و در دانشگاه تهران هم که دیروز صحبت داشتند، دبیر انجمن دانشجویان وقتی اعلام کرد که ما خواهان لغو نظارت استصوابی هستیم ایشان تائید کردند این صحبت را، و در موضعگیریهای اخیر هم میبینیم که رویکرد ایشان کاملا متفاوت با رویکرد ایشان در گذشته است.
س.ا.: آقای نادری، این صحبتها که شما میکنید بیشتر آرای آنها را جذب خواهد کرد که به نوعی ایراد دارند به حکومت، یا به ساختارها یا برخی رویهها. اما آن طیف جناح راست حکومت و اصولگرایان را که آنها هم بخشیشان به هرحال به آقای هاشمی رفسنجانی میخواهند رای بدهند، آنها را جذب نمیکند وقدرت دافعه دارد برای آنها.
فرهنگ نادری: به هر جهت، آقای هاشمی رفسنجانی ، از انقلابیون ما هستند و یار امام هستند وهمواره از رکنهای اساسی نظام بوده اند. ولی متاسفانه ما در طی روزهای گذشته میبینیم که جناح راست به صورت سازمانیافته از منافع خاصی حمایت میکند و چون حرکت در جهت تخریب آقای هاشمی رفسنجانی حرکت دیگری انجام نداده. لذا من فکر میکنم پایگاه آقای هاشمی و تعلق ایشان امروز به جریان اصلاحطلب باشد.
س.ا.: با توجه به این صحبتها، آقای ابومحمد عسگرخانی، فکر میکنید چرا آقای محمود احمدینژاد نتوانستند آرای تمام چهرهها و سیاستمداران جناح به اصطلاح راست را جلب کنند و خیلی از اینها به طرف آقای رفسنجانی رفتند؟
ابومحمد عسگرخانی: خوب، مسلم است که از ابتدا اصولگرایان نتوانستند ائتلاف تشکیل دهند و این واقعا یکی از نقاط ضعف اصولگرایان و جناح راست بود که به این ترتیب تقسیم قدرت کار را آغاز کردند ولی نکته جالب این است که این خودش بیانگر نوعی دمکراسی است.
س.ا.: آقای ملکی، شما میگوئید نمیخواهید درانتخابات شرکت کنید. ولی بالاخره فرقی بین کاندیداها نمیبینید؟ بین وضعیتی که کشور در صورت پیروزی آقای هاشمی رفسنجانی خواهد داشت و وضع کشور در صورت پیروزی آقای محمود احمدینژاد. نمیخواهید به یکی رای دهید شاید اوضاع بدتر بشود اگر بهتر نشود؟
محمد ملکی: ما عین این جریان را هشت سال پیش تجربه کردیم . هشت سال پیش، آقای ناطق نوری را در مقابل آقای خاتمی قرار دارند و ما گفتم اگر ناطق نوری بیاید مملکت بر میگردد به سنتگرائی و نمیدانم این مسائل، پس بیائیم به آقای خاتمی رای بدهیم. به آقای خاتمی رای دادیم، دیدم ایشان در این هشت سال نه تنها کاری انجام ندادند، نه تنها عدالت را برقرار نکردند، نه تنها دمکراسی را در این مملکت برقرار نکردند، بلکه وضع الان به این صورتی است که میبینید که حتی خود ایشان اعتراف میکند که در انتخاباتی که بعد از هشت سال توسط وزارت کشور ایشان انجام شده، تقلب و حقهبازی بوده. امروز دو مرتبه باز آقای محمود احمدینژاد در مقابل آقای هاشمی رفسنجانی قرار دادهاند که بگویند اگر او انتخاب بشود در مملکت فاشیسم برقرار میشود و اگر این یکی انتخاب شود دمکراسی برقرار میشود درحالی که ما معتقدیم که آقای محمود احمدینژاد و آقای هاشمی رفسنجانی در کل تفاوتی نمیکنند اینها در غالب نظامی که یک نظام مطلقه است. نظام ولایت مطلقه فقیه است و اینها باید کار بکنند در غالب آن. روز اول هم باید هر دو به این قانون اساسی، به ولایت فقیه، و به رهبری سوگند بخورند.
ابومحمد عسگرخانی: ما همواره توهم توطئه را در ایران داشتهایم. هشت سال آقای خاتمی را با این مسائل کوبیدیم که از پیش برنامهریزی شده بود. در دور اول از ترس آقای ناطق نوری آمدند به آقای خاتمی رای دادند. در دور دوم چرا مردم مجددا این رای را تائید کردند؟ چرا در همین دوره دوستانی که تحریم کردند انتخابات را مردم پاسخ مثبتی به آنها ندادند؟
س.ا.: آقای نادری، این کار شما را خیلی راحت تر کرد که به هرحال چهرهای مانند آقای محمود احمدینژاد در برابر آقای هاشمی رفسنجانی قرار گرفته. اینطور نیست؟
فرهنگ نادری: من نمیدانم خواست مردم بوده یا خواست عده ای از افراد بود كه به صورت سازمان یافته میآیند در انتخابات شركت میكنند. به هر جهت ممكن است آرای آقای كروبی را هم مخدوش كرده باشند و آقای احمدینژاد به هر صورت در رده دوم قرار گرفته و به مرحله دوم راه پیدا كردند و امروز خطر جدی مردم و كشور را تهدید میكند.
س.ا.: چه خطری آقای نادری؟
فرهنگ نادری: آقایان مشخص است دیدگاه هایشان. آقای احمدینژاد در دورانی كه استاندار اردبیل بودند، آقای خاتمی با 22 میلیون رای به استان اردبیل سفر میكنند. ایشان از اتاقشان تكان نمیخورند و میگویند تا زمانی كه حكم ایشان تنفیذ نشود از نظر من رئیس جمهوری نیست. یعنی برای 22 میلیون رای ملت هیچ ارزشی قائل نبودند. كسی كه به حاكمیت ملی هیچگونه اعتقادی ندارد. آقای عسگرخانی در صحبتهایشان صحبت از حاكمیت كردند، منتها نمیدانم حاكمیت رهبری و روحانیان و عدهای از راستگراها و اصلاحطلبان منظورشان است یا حاكمیت ملت؟ در اولین اقدام ایشان میخواستند شهر را به یك گورستان بدل كنند با انگیزههای مشخص و خواست خودشان. ما چنین فردی را چطور میتوانیم در مقام ریاست جمهوری بپذیریم؟ چنین فردی چطور میتواند از آزادیهای سیاسی دم بزند؟
س.ا.: جا دارد اینجا من پاسخ آقای عسگرخانی را بگیرم. آقای عسگرخانی بفرمائید.
ابومحمد عسگرخانی: واقعا برچسب زدن اینگونه اتهامات به یك شخص كه شهردار تهران حداقل هنوز كه رئیس جمهوری نشده، در حال حاضر كه شهردار تهران است، انتخاب مردم بوده، انتخاب چند میلیونی بوده كه رای دادند ایشان به مقام دوم در مرحله اول رسیده.
س.ا.: آن جریان آقای خاتمی صحت دارد كه وقتی به اردبیل رفتند حاضر نشدند ببینند تا وقتی حكمشان تنفیذ بشود؟
ابومحمد عسگرخانی: من تردید دارم.
فرهنگ نادری: مطمئن باشید كه كاملا صحیح است.
ابومحمد عسگرخانی: اتهامات دور از انصاف را ما میبینیم كه در سطح شهر، كشور دارند به ایشان میزنند، دارند موتوریهایی را مامور میكنند كه تصاویری از ایشان را حمل میكنند، بعد ضرب و شتم میكنند به اسم آقای احمدینژاد.
س.ا.: صحبت دیگری كه آقای نادری داشتند، بحثی بود كه سر و صدای زیادی به پا كرد. این كه در میادین شهر تهران بخواهند آرامگاه كشته شدگان جنگ را بگذارند. شما این را دفاع میكنید؟
ابومحمد عسگرخانی: تاكنون كه این سیاست اجرا نشده و ما تا زمانی كه جرمی مرتكب نشده شما نمیتوانید كسی را محاكمه كنید. كل انتقاداتی كه به آقای احمدینژاد است، این است كه اگر آقای احمدینژاد بیاید، فاشیسم میآورد و اگر آقای احمدینژاد بیاید، چنان و چنان میشود. آزموده را آزمودن خطاست. بر عكس این را اگر نگاه كنید میبینید كه در طول 16 سال گذشته خطاها مشخص بوده، نرسیدن به یك عدالت اجتماعی مشخص بوده، در حال حاضر مبارزه بین فقر و غنا است. ملت روستا و محروم به دنبال آقای احمدینژاد است و این ملت نه زبان اعتراض دارد و نه زبان تشكر. نه زانتیا دارند، نه ماكسیما، نه 206 دارند كه تصاویر آنچنان را بگذارند و در خیابان ها مانور بدهند.
س.ا.: آقای نادری فكر كنم اشارات آقای عسگرخانی به همین بحث مقابله با مافیای ثروت و قدرت است كه میگویند آقای رفسنجانی بر آن حاكم است و ثروت زیادی را دارند.
فرهنگ نادری: آقای عسگرخانی متاسفانه تا الان هیچ جواب مشخصی به سئوالات ندادند. فقط با یك سری شعار. من نمیدانم كدام رئیس جمهوری میخواهد از فقیر دفاع كند كه وقتی از او سئوال میكنند شما برای ریاست جمهوریتان چه برنامهای دارید، میگویند وقتی رئیس جمهوری شدیم وقت زیاد است، برنامهریزی میكنیم. این صحبتی بوده كه در مقابل خبرنگاران داشتند آقای احمدینژاد و تا به امروز هم من نمیدانم با چه سیاستی میخواهند از فقرا حمایت كنند. من نمیدانم هیات موتلفه كه همگی از بازاریهای قدیم هستند، ثروت همه آنها شهره است، چه كسانی هستند.
س.ا. : یعنی شما واقعا بحث مافیای ثروت و قدرت را در مورد آقای هاشمی رد میكنید؟
فرهنگ نادری: دقیقا رد میكنم. این تمام آن صحبتها و شایعاتی بوده كه برای ایشان طی این چند ساله ایجاد كردند.
س.ا.: آقای ملكی شما در این میان صحبت دو ستاد را میشنوید، حرف كدام برایتان باورپذیرتر است؟
محمد ملكی: من وارد این بحث ها نمیشوم، خوشحالم و گوش میكنم كه دو نفر همدیگر را افشا میكنند و دست همدیگر را رو میكنند.
س.ا.: بالاخره عدالت اجتماعی فكر نمیكنید بحث مهمی است؟
محمد ملكی: عدالت اجتماعی و از این صحبت ها همیشه افراد میكنند. ما از 26 سال پیش صحبت از عدالت اجتماعی، صحبت از روستاها و صحبت از كاخ نشین و كوه نشین داشتیم. آقای خمینی همیشه این مساله را مطرح میكرد. در زمان انتخابات بیچاره دهاتی و فقیر وسیله میشود. من نه جوابهایم را گرفتم و نه حاضرم در این بحث هایی كه این دو تن به همدیگر میپرند شركت كنم، چون این روش را نمیپسندم.
فرهنگ نادری: آقای ملكی سئوال بنده این بود كه امروز فرض كنیم انتخابات برگزار شد، هشتاد درصد مردم اصلا در انتخابات شركت نكردند. شما به عنوان یكی از كسانی كه تحریم كردید انتخابات را، برای فردای روز انتخابات چه برنامه ای دارید؟
محمد ملكی: آن 80 درصد هستند كه باید تصمیم بگیرند.
فرهنگ نادری: شما یك مسالهای را مطرح میكنید، عدهای را همراه میكنید با خودتان، بعد میفرمائید این 80 درصد بروند برای خودشان تصمیم بگیرند؟
محمد ملكی: بله آنها باید تصمیم بگیرند، من كه ادعای رهبری ندارم. آن 80 درصدی كه شما میگوئید، آنقدر شعور دارند، فرهنگ و درك دارند و ملت ایران را شما دست كم نگیرید.
فرهنگ نادری: فردای انتخابات باید به چه شكل تصمیم بگیرند؟
محمد ملكی: فردای انتخابات خواهید دید كه مردم چگونه تصمیم میگیرند.
فرهنگ نادری: مگر از مجلس هفتم تحریم نكردند انتخابات را. كسانی كه تحریم كردند، چه كردند فردای انتخابات؟
محمد ملكی: رفتند سر كارشان، زیرا نظام، نظامی نیست كه به آنها اجازه دهد كه كار كنند و فعالیت كنند، شما آقای نادری شما زیاد دفاع نكنید از این این بحث.
س.ا.: اجازه بدهید بحث را دنبال كنیم.
محمد ملكی: من دیگر نمیتوانم بیشتر از این این جو را تحمل كنم. آقایان حرفهایشان را بزنند و مردم هم گوش كنند و قضاوت را هم مردم خواهند كرد. آن درصدی از مردم كه در هر حال در این بازی ها شركت نمیكنند.
س. ا: آقای عسگرخانی عملكرد آقای احمدینژاد به عنوان استنادار اردبیل به نظر شما عملكرد قابل دفاعی بود یا به عنوان شهردار تهران؟
ابومحمد عسگرخانی: اجازه دهید آنچه كه در مورد آقای احمدینژاد گفته میشود، اگر واقعا بیاییم تحلیل كنیم و نگاه كنیم، انسان جایزالخطا هست. مهم این است كه كارهای كلان و بزرگی را كه آقای احمدینژاد در شهرداری انجام داده، بدیهی است. زیباسازی كه در تهران انجام داده، تردد و رفت و آمدی كه در تهران شكل گرفته، این چیزی است كه ما الان شاهد هستیم در تهران هم آقای احمدینژاد و هم آقای هاشمی خدمات ارزنده ای را برای ایران انجام دادند. ولی یك نكته هست اینجا، در حال حاضر الان تقریبا قوه قضاییه و مجلس دارای همان دیدگاه است كه اگر آقای احمدینژاد بیاید، آن هم همین دیدگاه را دارد و در نتیجه اگر سه قوه در یك جهت باشند، این به مراتب بهتر است كه مانند هشت سال گذشته این نباشد كه قوه مجریه یك طرف باشد، قوه قضاییه یك طرف باشد، چهار سال مجلس یك طرف باشد.
فرهنگ نادری: آقای احمدینژاد متعلق به همان طیف فكری است كه میآید قانون نرخ سوخت را تصویب میكند، در كارهای دولت دخالت میكند و قراردادهای خارجیشان را لغو میكند. قوه قضاییه فعالین سیاسی را به زندان میاندازند، روزنامه ها را میبندند. احساس خطر ما از همین ناحیه است و چقدر هم خوب آقای عسگرخانی خودشان اشاره كردند كه متعلق به كدام طرز فكری هستند آقای احمدینژاد.
س.ا.: اما آقای نادری! طرفداران اصلاحات گفتند كه رئیس جمهوری اسلامی در قانون اساسی به خاطر ایرادات ساختاری حكومت نقش آنچنانی ندارد و به اصطلاح یك تداركاتچی است. بنابراین چه فرقی خواهد كرد.
فرهنگ نادری: اولا كه ریاست جمهوری دارای اختیارات نسبتا مناسبی است در زمینه اجرایی، شخص دوم مملكت است و فراموش نكنید كه ما به این جهت آقای هاشمی را انتخاب میكنیم كه ایشان علاوه بر این كه رئیس جمهوری هستند، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام هستند و نایب رئیس مجلس خبرگان هستند.
ابومحمد عسگرخانی: اگرچنین بود، پس چرا در طول 16 سال گذشته آن توقعات مردم برآورده نشده، علتش چه بوده؟
فرهنگ نادری: ما یك شبه مطمئن باشید نمیتوانیم هر چیزی را به ثمر برسانیم.
ابومحمد عسگرخانی: شانزده سال كافی نبود آقای نادری؟
فرهنگ نادری: افرادی بودند در همین قوه قضاییه، در همان مجلس، در نهادهای مختلف، در همان شورای نگهبان كه سنگ اندازی میكردند و مانع پیشبرد خواست مردم میشدند و تن نمیدادند به خواستشان كه آقای احمدینژاد نیز از همان افراد است.
ابومحمد عسگرخانی: نه متاسفانه از این شایعات، اتهامات و تخریب شخصیت كه بگذریم، من باز دوباره اشاره میكنم: من آنچه كه مهم است برای من، راه یك طرز فكری است. مسیری است كه یك خطر فكری در طی اضمحلال حاكمیت و قلمروی یك مملكت است. متاسفانه در طول مدتی كه این طرز فكرهای نوكلاسیك حاكم بوده بر كشور، نه تنها جامعه پولاریزه شده، فقرا فقیرتر شدند و ثروتمندان ثروتمندتر، بلكه دارد میرود كه در اثر جهانی شدن و عدم اطلاعات كافی از روندهای جهانی باعث شود كه قلمرو و حاكمیت یك ملت به كلی زیر پا گذاشته شود. ما آهسته آهسته با این روند اگر پیش برویم، آثار تجزیه ایران آغاز شده.
فرهنگ نادری: مساله همین امروز است كه طرفداران ایشان میروند گروه تشكیل میدهند و برای عملیات استشهادی در كشورهای دیگر ثبت نام میكنند.
ابومحمد عسگرخانی: چنین چیزی نیست.
فرهنگ نادری: این چیزها دیگر واقعیت است، مگر از طرفداران ایشان نیستند كه برای عملیات استشهادی ثبت نام كردند؟
ابومحمد عسگرخانی: شما چرا نمیگوئید كه در طول سال های گذشته جامعه اینقدر پولاریزه شده، اینقدر فقر گرفته. طبقه متوسط دارد حذف میشود، حذف شده. شما چرا این را نمیگوئید.
فرهنگ نادری: اتفاقا یكی از ضرورتهای وجود آقای هاشمی برای احیای طبقه متوسط در كشور است.
ابومحمد عسگرخانی: بله اینها شعارهایی است كه شما الان میتوانید بگوئید. شما اصلا اعتقادی به حاكمیت ندارید. شما كنوانسیون عدیده بین المللی را بدون مطالعه امضا میكنید. آن مصیبتهایی را كه در حال حاضر ما در رابطه با پروتكل الحاقی گریبانگیر ملت ایران شده، ناشی از همان عملكردهای شما در طول دهه 1990 بر سر ملت ایران آوردید. ملت ایران را در آستانه تهدید قرار دادید. شما همان بودید كه در سال 1995 رفتید برای امضای نامحدود MPT و سپس در 1996 رفتید برای امضای CBCT و زمانی كه هنوز حداقل ده سال آن زمان فرصت داشتید بعدها ما این را امضا كنیم، ولی الان حق توسعه را از ما گرفتند.
فرهنگ نادری: فكر نمیكنم وقتی كه پرونده ایران در آستانه ارجاع به شورای امنیت است، با توجه به سیاستهایی كه آقایان در طول سالهای گذشته در پیش گرفته بودند با افراط هایی كه میكردند، با آتش زدن پرچم كشورهای مختلف و راه انداختن راه پیماییهای مختلف، ما در آن زمان نمیتوانستیم تعلل كنیم. من فكر میكنم بهترین حركتی كه توانستند انجام دهند و بسیار هوشمندانه عمل كردند دولت آقای خاتمی پذیرفتن این پروتكل الحاقی بود.
س.ا.: اجازه بدهیم من اینجا با این سئوال ببرم این بحث را آقای نادری، شما كه الان در ستاد آقای هاشمی رفسنجانی هستید، جو جامعه از نگاه شما الان جوی است كه احتمال پیروزی آقای هاشمی رفسنجانی زیاد هست یا هنوز این احتمال را میدهید كه آقای محمود احمدینژاد پیروز شوند؟
فرهنگ نادری: نخیر ما اگر كه در انتخابات تخلفی صورت نگیرد و همچون دور گذشته به صورت سازمان یافته دخالت نكنند در انتخابات، امیدواریم كه با هوشمندی ملت ایران و با رای آگاهانهای كه میدهند، آقای هاشمی رفسنجانی رئیس جمهوری كشور باشند.
س.ا.: آقای ابومحمد عسگرخانی شما الان جامعه را میبینید، فكر میكنید كه شانس آقای احمدینژاد زیاد است؟
ابومحمد عسگرخانی: علیرغم شایعات و تخریب شخصی آقای احمدینژاد، تودههای پایین، شهری و روستاها همچنان گرایش دارند به آقای احمدینژاد، ولی ما و خود آقای احمدینژاد و آنچه را كه ملت ایران رای دهند، قابل قبول است و محترم است.
پیام برای این مطلب مسدود شده.